top of page

Αποφάσισα να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία! Τι να κάνω μέσα στις συνεδρίες; Πως να είμαι; Τι πρέπει να λέω;

  • Archangelos Konstantinidis
  • Jun 30, 2022
  • 4 min read

Updated: Jul 3, 2022


Αν ξεκινάτε για πρώτη φορά ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική και αναρωτιέστε τα παραπάνω ή και άλλα πράγματα, θα σας δώσω μερικές συμβουλές για να κερδίσετε χρόνο, χρήμα αλλά και να πετύχετε πιο παραγωγικές συνεδρίες.


Η κάθε ψυχοθεραπεία είναι μοναδική, καθώς ο κυριότερος παράγοντας είναι οι άνθρωποι μέσα σε αυτήν και ο κάθε άνθρωπος μοναδικός. Υπάρχουν κάποιες σταθερές φυσικά όπως ο κώδικας δεοντολογίας, ο ψυχοθεραπευτής που σε κάποιο βαθμό είναι ίδιος ή παρόμοιος από τη μία συνεδρία στην άλλη, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σαν εργαλείο αλλά και πάλι, ποτέ καμία ψυχοθεραπεία δεν είναι ίδια με κάποια άλλη, αλλά ούτε φυσικά και οι συνεδρίες.


Αλλά τι γίνεται με τον καινούργιο θεραπευόμενο και πως μπορεί να επηρεάσει αυτός τη διαδικασία; Πάρτε μια ιδέα παρακάτω.





1. Να είστε όσο πιο ανοιχτοί και ειλικρινής γίνεται. Ναι, στις πρώτες συνεδρίες αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο για κάποιους. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας αλλά αν βλέπετε ότι συνεχίζετε να μην νιώθετε άνετα ώστε να ανοιχτείτε πλήρως τότε θα είναι καλό αυτό να το πείτε ανοιχτά στον ψυχοθεραπευτή σας γιατί μπορεί να είναι μία σημαντική ευκαιρία για να δουλέψετε πάνω σε αυτό. Αν όμως είστε σίγουροι πως αυτό έχει να κάνει με τον ψυχοθεραπευτή και αφού έχετε προσπαθήσει να το δουλέψετε μαζί, τότε απλά δεν νιώθετε άνετα με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Καλό θα είναι να διακόψετε την ψυχοθεραπεία και να αναζητήσετε βοήθεια αλλού! Γιατί αν «δεν σας το βγάζει» ο συγκεκριμένος ψυχοθεραπευτής, τότε θα χάσετε χρόνο, χρήμα και ίσως ελπίδα που είναι και το πιο πολύτιμο.


Η ψυχοθεραπευτική σχέση, είναι ο πυρήνας και μάλλον ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Χωρίς την εμπιστοσύνη μετά από έναν εύλογο αριθμό συνεδριών, η θεραπεία απλά δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική!


Τώρα, στην περίπτωση που κάποιος έχει δει 2 ή 3 ψυχοθεραπευτές και δεν μπορεί να νιώσει εμπιστοσύνη με κανέναν, πάμε αλλού. Ή είναι φοβερά άτυχος, και πρέπει να συνεχίσει, ή ο ίδιος έχει πολύ μεγάλη δυσκολία με το να εμπιστευθεί οποιονδήποτε! Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να παραμείνει στην ψυχοθεραπεία με τον ψυχοθεραπευτή που νιώθει πιο άνετα αλλά να δουλέψει το θέμα εμπιστοσύνης που έχει.


Αν προσπαθείτε συστηματικά να χειριστείτε την ψυχοθεραπεία, λέγοντας ψέματα, μισές αλήθειες ή αποπροσανατολίζετε τη συζήτηση επίτηδες τότε απλά θα χαθεί και πάλι χρόνος και χρήμα. Αν είστε τυχεροί ο ψυχοθεραπευτής σας θα «το πιάσει» κάποια στιγμή αυτό και με ευγενικό τρόπο θα το συζητήσει μαζί σας ως μία καλή ευκαιρία για δουλειά πάνω σε αυτό.


2. Προσπαθήστε να είστε γενικά όσο πιο αυθεντικοί γίνεται. Αυτό σημαίνει σε όλα! Τον τρόπο που θα ντυθείτε για τη συνεδρία, τη χροιά της φωνής σας, την έκφραση συναισθημάτων, το κλάμα, το γέλιο ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό βέβαια σημαίνει και το να μην το παίξετε πολύ άνετοι ενώ δεν είστε στην πραγματικότητα! Ότι και όπως και να είστε, είναι πολύτιμες πληροφορίες για τον καλό και καλά εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή! Και πάλι, αν είστε τυχεροί, ο ψυχοθεραπευτής σας αν αντιληφθεί το οτιδήποτε, θα το χρησιμοποιήσει θεραπευτικά και θα το εντάξει μέσα στη διαδικασία. Έχετε υπόψη όμως ότι δεν είναι όλοι οι ψυχοθεραπευτές το ίδιο έμπειροι, εκπαιδευμένοι, τολμηροί ή και έξυπνοι.


3. Ναι, να εκφράζετε ελεύθερα το οτιδήποτε αλλά προσπαθήστε να είστε ευγενικοί. Ο θεραπευτής σας δεν θα πρέπει να πάρει ποτέ, τίποτα προσωπικά! Αλλά! Αλλά και αυτός, όσο έμπειρος επαγγελματίας και να είναι, παραμένει να είναι άνθρωπος και μάλιστα άνθρωπος από τον οποίο ζητάτε βοήθεια! Η αγένεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχοθεραπευτική σχέση και όποιος το αρνηθεί αυτό, απλά ζει σε παράλληλο σύμπαν μέσα σε κάποια φούσκα.


4. Ενημερωθείτε! Μάθετε όσο πιο πολλά μπορείτε για την ψυχοθεραπεία από επιστημονικές πηγές όπως αυτήν, πριν να ξεκινήσετε τις συνεδρίες. Δεν είναι απαραίτητο αλλά θα βοηθήσει σημαντικά με το να έχετε μια καλύτερη εικόνα ώστε να μην τρέφετε λάθος ιδέες και χάσετε έτσι χρόνο.


5. Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι παντογνώστης και Θεός! Οι θεραπευτές οφείλουν να είναι άνθρωποι με σωστή και επαρκή εκπαίδευση, να έχουν σωστό ηθικό κώδικα, και να έχουν όσο περισσότερες γενικές γνώσεις και εμπειρίες ζωής γίνεται αλλά παραμένουν να είναι θνητοί όπως όλοι..


6. H ψυχοθεραπεία είναι σε φάσεις δύσκολη διαδικασία συναισθηματικά. Όμως να ξέρετε πως αν δεν συμβαίνει αυτό τότε μάλλον δεν κάνετε σωστή και αποτελεσματική ψυχοθεραπεία! Συνήθως, αυτά που σας δημιουργούν τη μεγαλύτερη συναισθηματική δυσκολία, είναι και τα θέματα που χρειάζεται να δουλευτούν! Ποτέ όμως με πίεση ή εφόσον έχετε ανοιχτά αρνηθεί να τα δουλέψετε!


7. Τι δεν πρέπει να λέτε. Τίποτα! Δεν υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να πείτε μέσα στην συνεδρία. Το οτιδήποτε μπορεί να δουλευτεί και να αξιοποιηθεί.


Απλά προσπαθήστε να μην μένετε πολύ στην επιφάνεια και σε κουβεντούλα. Φυσικά αν συμβεί αυτό, ο ψυχοθεραπευτής σας οφείλει να το αναφέρει και να πάτε σε κάτι πιο ουσιαστικό.


8. Κάντε οποιαδήποτε ερώτηση σας έρχεται για να εκμεταλλευτείτε πλήρως το χρόνο της συνεδρίας.


9. Αυτό ανήκει σε μελλοντικό μου άρθρο που αφορά στον ψυχοθεραπευτή και θα αναφερθώ εκτενώς αλλά αισθάνομαι ότι είναι χρήσιμο να αναφερθώ και εδώ. Η σιωπή. Η σιωπή για κάποια δευτερόλεπτα, ακόμη και για αρκετά μπορεί να είναι χρυσός θεραπευτικά. Όμως, αν κρατάει για λεπτό και πάνω κάτι δεν πάει καλά. Ακούω από θεραπευόμενους άλλων συναδέλφων πως ο θεραπευτής τους, ακούει κατά το 90% (ενδεικτικά), και κουνάει το κεφάλι του χωρίς να λέει τίποτα! Εάν αυτό συμβαίνει στις περισσότερες συνεδρίες σας και κουράζεστε να μιλάτε μόνοι σας ή φεύγετε νιώθοντας ότι μιλούσατε μόνοι σας τότε δυστυχώς η ψυχοθεραπεία σας δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά. Δεν είναι ψυχοθεραπεία το να μιλάει μόνος του ο θεραπευόμενος! Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να διακόψετε μαζί του.


10. Πείτε ξεκάθαρα αν δεν καταλαβαίνετε το οτιδήποτε! Ειδικά αν ο ψυχοθεραπευτής σας χρησιμοποιεί πολλή επιστημονική ορολογία!


11. Εάν εκφράζετε κάτι και νομίζετε ότι δεν «το έπιασε» ο ψυχοθεραπευτής σας, ίσως και να είναι έτσι. Ξαναπείτε το ή κάντε το πιο ξεκάθαρο και αν και πάλι πιστεύετε ότι δεν το κατάλαβα, πείτε του ότι δεν κατάλαβε κάτι μάλλον σημαντικό.


12. Η ψυχοθεραπεία είναι για εσάς! Φυσικά και θα μιλήσετε για άλλους στις συνεδρίες αλλά αν πάντοτε μιλάτε για άλλους χάνετε κάτι από τη διαδικασία. Είναι πιο χρήσιμο όταν αναφέρεστε σε άλλους το επίκεντρο να παραμένει σε εσάς. Δηλαδή πως αισθανθήκατε εσείς, τι κάνατε εσείς, τι σκεφτήκατε εσείς ή τι σκοπεύετε να κάνετε εσείς.


Ελπίζω να φανεί χρήσιμο και ενδιαφέρον το άρθρο. Θα επανέλθω με περισσότερα.

Να είστε καλά!


Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης, MSc






 
 
 

Comments


  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon

© 2023 by Archangelos Konstantinidis, MSc Proudly created with  Wix.com

bottom of page